Karhujahdit Kanadassa

Mustakarhu, millainen se on
                                                                                 matkalla_11_12_056.jpg

Uusi jahtivuosi on käynnistynyt leppoisen lämpimässä säässä. Tulevan kesän ja varsinkin jahtisyksyn odotus kalvaa jo jokaista erämiestä ja naista. Olen henkilökohtaisesti erikoistunut Kanadan riistamaille ja saanut ilolla järjestää suomalaisille hienoja karhujahteja. Pääasiassa jahtikohteena ovat olleet mustakarhut. Syitä siihen on monia. Harmaakarhu jahtikohteena on erittäin kallis investointi, eikä saaliista
ole mitään takeita. Matkat Albertaan, British Columbiaan taikka Alaskaan maksavat maltaita. Harmaakarhu on myös EU – maissa luokiteltu suojeltavien eläinten joukkoon. Mitään karhun osaa, nahasta puhumattakaan ei saa tuoda EU- maihin. En suosittele kenellekään harmaakarhu jahteja. Toki esim. Alaskan huikeat maisemat ovat jo yksin kokemisen arvoisia. Palataanpa mustakarhuun.

Olen metsästänyt mustakarhuja yli 30 vuotta ja kaatanut niitä 51 yksilöä. Viimeisin kaatoni oli syyskuussa 2018. Viime vuodet olen nauttinut enemmän toisten keralla, järjestämistäni karhujahdeista. Mustakarhua olen toki katsellut usein kameranlinssin ja myös jousen tähtäimen lävitse. Polte karhun kaatoon on kasvanut kuitenkin vuosi vuodelta voimakkaammaksi ja tänä vuonna (2018) innostuin jälleen kokeilemaan onneani. Hyvällä menestyksellä. Millainen eläin mustakarhu sitten on karhuna ja riistaeläimenä, tarkastelleenpa eläintä hiukan lähempää.

Arka ja varovainen

Mustakarhu on omaan karhuumme verrattuna huomattavasti arempi. Mustakarhu pyrkii pääsääntöisesti pakoon, kun sitä ahdistetaan ja myös osuman saatuaan. Toki mustakarhu on petoeläin ja arvaamaton ja ns. nurkkaan ahdistettuna vaarallinen. Mustakarhu syö pääasiallisesti marjoja ja sieniä, mutta ei kieltäydy lihasta, jos sitä on helposti saatavilla. Mustakarhu ei koske mätään lihaan, kuin pakon edessä. Mikäli haaskalla käytetään lihaa, on liha vaihdettava riittävän usein tuoreeseen. Hyvinä marjavuosina mustakarhua onkin juuri tästä syystä vaikeaa saada syötille. Mustakarhu saattaa tappaa peuran tai hirvenvasan, mikäli onnistuu yllättämään eläimen. Mustakarhu on arka ja vaikea metsästettävä. Se saattaa tulla syötille helpostikin, tai sitten ei millään ilveellä. Paljon puhutaan Kanadan city-karhuista. Nämä ovat karhuja, joista on jo tullut ongelma asutukselle. Tällaiset karhut nukutetaan ja palautetaan metsään. Nämä karhut ovat arvaamattomia ja vaarallisia, koska eivät enää pelkää ihmistä. Tällaiset karhut merkitään korvamerkillä, jotta ne tunnistettaisiin tavattaessa. Mustakarhu on muiden karhujen tavoin erittäin nopea, vaikka näyttäisi kömpelöltä. Mustakarhu kykenee saavuttamaan yli 50 kilometrin tuntinopeuden, mutta ei jaksa ylläpitää vauhtia kovinkaan kauaa.

”Pieni” karhu                                                                     Kanada_23_9_2007_116.jpg

Melko lailla vakiintunut käsite kautta Euroopan metsästäjäin keskuudessa on jostain ihmeen syystä se, että mustakarhu on se ”pienempi” karhu. Yleisesti ottaen tätä kuvitelmaa viljelevät ne metsästäjät, joilla ei ole joko rohkeutta tai muita mahdollisuuksia osallistua mustakarhujahtiin Kanadassa. Eli. usein miten nämä ovat niitä metsästäjiä, jotka eivät ole koskaan metsästäneet mustakarhua tai mitään muutakaan karhua. Mustakarhu on kooltaan oman, Euroopan ruskeakarhumme kokoinen. Mustakarhu painaa keskimäärin n. 150 kiloa. Naaras ei juuri sen suuremmaksi kasvakaan. Suurimmat Kanadassa kaadetut mustakarhut ovat painaneet n. 400 kiloa. Ontarion ennätys on 868 paunaa eli. reilut 400 kiloa. Varmasti suurempiakin mustakarhuja liikkuu Kanadan luonnossa. Olen itse nähnyt jälkiä, joissa tassun leveys on yli 25 senttiä. Mustakarhulla, joka painaa 400 kiloa on ikää jo n. 25 vuotta. Tällainen karhu on erittäin viisas ja varovainen, sen saaminen tähtäimeen on melkoinen saavutus. Mustakarhu on luustoltaan huomattavasti harmaakarhua hennompi, joten 400 kiloisella mustakarhulla on todella paljon lihasmassaa. Mustakarhu vastaakin kooltaan itseään huomattavasti suurempaa harmaakarhua. 400 - kiloisella mustakarhulla on lihasmassaa yhtä paljon, kuin 600 kiloisella harmaakarhulla. Mustakarhu on paitsi voimakas, myös erittäin hyvä kiipeilijä. Käsite pienestä karhusta johtuukin siitä, että mustakarhu on erittäin viisas. Nuoret karhut ovat kuin teinit, täynnä testosteronia ilman järkeä. Kanadassa ammutuista mustakarhuista yli 80 % on alle viisivuotiaita, kahdesta neljään vuoteen vanhoja ja painoltaan 65 kilosta 120 kiloon. Tästä käsite ”pieni” karhu. Jännitys metsässä ja metsästäjän kokemattomuus tuo saaliiksi nuoria karhuja. Suuret karhut odottavat rauhallisesti, mitä syötillä tapahtuu tai ne tulevat juuri ennen pimeää, toisinaan aamuhämärissä. Karhu on eläin, joka luonnossa elävänä liikkuessaan, näyttää huomattavasti todellista kokoaan suuremmalta. Juuri tämä seikka on myös omiaan aiheuttamaan turhia kaatoja. Ennätyskarhun saaminen tähtäimeen on kärsivällisyyttä ja ammattitaitoa vaativa haaste. Se ei onnistu kokemattomalta metsästäjältä, kuin hyvällä onnella, jos sittenkään.

Kanada17.8.2006_0062.jpgKarhu mikä karhu                                                                                                                                                             

Mustakarhut parittelevat keväisin ja hiiren kokoiset pennut syntyvät tammikuussa, riippumatta siittämisajankohdasta. Mustakarhu kaivaa pesänsä mäenrinteeseen, juurakoihin, muurahaispesiin tai vaikkapa pellolle kasattuun multakasaan. Myös luolat sopivat mustakarhuille muiden karhujen tavoin. Mustakarhu voi nimestään huolimatta olla täysin valkea. Kaikki sävyt mustasta valkeaan ovat mahdollisia. Valkeita tai harmaita mustakarhuja esiintyy lähinnä Vancouverin edustan saarilla, lännessä. Mustakarhun selkein tuntomerkki on selvästi erottuva vaalea kuono. Mustakarhulla ei myöskään ole niskakyttyrää, kuten serkullaan harmaakarhulla. Mustakarhu ei helposti hyökkää ihmisen kimppuun, mutta tällaisia tapauksia on sattunut vuosi vuodelta enemmän. Reviirien supistuminen ja populaation kasvu ylisuureksi, aiheuttaa normaalista poikkeavaa käytöstä, kuten agressiivisuus ihmistä kohtaan ja kannibalismi. Mustakarhuja on Ontariossa viimeisten arvioiden mukaan yli 200.000 ( arvio 2018) yksilöä, alueella, joka on kaksi kertaa Suomen kokoinen. Yksi kolmannes Ontariosta on tundra aluetta. Mustakarhut eivät siellä viihdy, vaikka niitä siellä toisinaan tapaakin. Naapuri provinssissa Quebecissä niitä’ tallustaa miltei sama määrä. On sanomattakin selvää, mitä tällainen populaatio saa aikaan. Sen lisäksi, että se verottaa rajusti hirvien ja peurojen vasoja, se on vaaraksi itselleen.
Ylisuuri kanta muuttaa karhujen luonnollista käyttäytymistä. Agressiivisuus lisääntyy ja eläimistä tulee hermostuneita.
Yhä useampi pentu päätyy suurempien karhujen ruuaksi. Karhut tunkevat asutuksille ja aiheuttavat lukuisia vaaratilanteita. Hyökkäykset ihmisiä kohtaan lisääntyvät jatkuvasti. Mustakarhusta on tulossa vaarallinen ympäristölleen ja itselleen. Viime vuosina mustakarhut ovat yhä lisääntyneessä määrin tuhonneet kesämökkejä. Metsästystä tarvitaan kipeästi ja Ontariossa olisikin avattava kevätmetsästys uudelleen mahdollisimman pian.
Nyt kevätjahti on taas mahdollista myös Ontariossa. (päivitetty 2018 )
Ontariossa kaadetaan vuosittain
n. 15000 - 20000 mustakarhua, kun tarve olisi vähintäänkin kaksinkertainen.

Ministeriön olisi uskallettava avata silmänsä. Ensimmäinen askel tilanteen kartoittamiseen ja kannan vähentämiseen on koota asiantuntija ryhmä ammattimetsästäjistä ja trappereista. Ammatti ihmisten osaamisella voidaan sitten pohtia keinoja tehokkaaseen kehitystyöhön, joka olisi myös mustakarhujen edun mukaista. Suunta on jo oikea. Ontariossa sallittiin muutama vuosi sitten myös pentujen sekä pentujen kanssa liikkuvan emon ampuminen. Tosi asiassa kukaan metsästäjä ei tahallaan  pentua ammu, koska lupa menee silloin siihen. Kollikissan kokoisella karhulla ei myöskään ole mainittavaa saalis tai trofee arvoa.

Mustakarhu saaliseläimenä                                                                     kanada_23_9_2007_026.jpg

Kuten jo tuli todettua, mustakarhu on arka ja varovainen ja siksi hankala ja vaikea metsästettävä. Mustakarhun saaminen tähtäimeen, vaatii kärsivällisyyttä. Kanadan mustakarhujahti on oma juttunsa ja vaatii oikeaa asennoitumista. Paikalliset oppaat osaavat työnsä, heitä kuuntelemalla pääsee jo pitkälle. Kyttipaikalla tulee osata olla hiljaa, pukeutumista unohtamatta. Jahtivaatteet kannattaa pitää erillään kaikesta muusta jahtitouhusta, ettei niihin tartu hajuja, jotka karhu haistaa. Mustakarhu on erittäin varovainen ja kiertää syöttipaikan moneen kertaan, hajuja ja ääniä hakien. Se saattaa maata paikallaan lähellä syöttiä tuntikausia, vain kuunnellen. Metsä on sen koti, se tuntee kaikki äänet ja jokaisen tuoksun. Mitä vanhemmaksi ja suuremmaksi se onnistuu kasvamaan, sitä varovaisempi siitä tulee. Mustakarhu on erittäin älykäs sekä nopea oppimaan. Se muistaa tapahtumat ja osaa yhdistää ne toisiinsa. Mustakarhua metsästettäessä tarvitaan, kuten jo tuli sanottua, kärsivällisyyttä ja lisäksi oveluutta. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että istuu passissa niin kauan, kunnes karhu syötille ilmaantuu. Mitä kauemmin passissa jaksaa istua, sitä varmemmin myös mahdolliset hajut katoavat tuuleen. Mitään ääniä passissa istuessa ei saa aiheuttaa. Mustakarhun kanssa ei myöskään pidä leikitellä, se on nopea ja voimakas. Kanadassa on ollut suosittua mennä kaatopaikoille katsomaan karhuja. Ihmiset eivät yksinkertaisesti vain ymmärtäneet, että siellä olevat karhut ovat petoeläimiä ja vapaita, ne eivät ole narun päässä. Lukuisista vahingoista johtuen, ovat kaatopaikat nykyisin suljettuja asiattomilta.

Internet ja lupakäytännöt

Kanadassa mustakarhun kuten muidenkin karhujen lupa on noudettava (ostettava) henkilökohtaisesti. Myyjä tarkistaa henkilöllisyytesi ja suomalaisen metsästysluvan.
Nykyisin metsästäjärekisterit ovat kansainvälisiä ja yleensä tietosi löytyvät lupia myyvien liikkeiden
tietokannasta. Karhun kaatolisenssiin tulee nimesi, ikäsi, pituutesi ja silmiesi väri sekä suomalaisen
kortin numero. Mikäli joku kertoo ”saaneensa” taikka ”ostaneensa” niin ja niin monta lupaa, hän valehtelee.
Ole tarkka huijareiden kanssa. Kanadassa maanomistaja saa tuoda mailleen yhden vieraan karhujahtiin.
Lupa on siinäkin tapauksessa haettava ja ministeriölle tehtävä ilmoitus. Meidän karhujahdeissa, jahtimatkan hintaan sisältyy aina yksi karhun kaatolupa.
Muista, että maanomistajat eivät koskaan vastaa mahdollisista vahingoista. Eikä sen paremmin mikään matkavakuutuskaan. Outfitterit (karhuoppaat) ovat kaikki rekisteröityjä ja heidän toimintansa on luvan
varaista. Kun tilaat matkan netin kautta, pyydä järjestäjältä kopio outfitter luvasta.
Ole varovainen netin kanssa.

Yhteenveto:

Luonnossa kaikella ja kaikilla on paikkansa. Metsästyksen tarkoituksena on suojella eläinkantoja, niitä sopivasti harventamalla ja seuraamalla, luonnon tasapainoa ylläpitäen.  Metsästäjä on viimeinen ihminen maailmassa, joka haluaisi, että riistakannat ehtyisivät. Jokaisella eläimellä, linnuilla ja kasveilla on paikkansa luonnossa. Sanotaan, että luonto korjaa virheet. Ehkä niin, mutta eläinten kustannuksella. Mustakarhupopulaatiot ovat varsinkin Ontariossa ja Quebekissä kasvaneet ylisuuriksi ja karhut ovat jo vaaraksi itselleen. Reviirien pienuus ja suunnattomat kannat muuttavat eläinten käyttäytymistä ja sitä kautta luonnetta. Ajan kanssa eläimen käyttäytyminen ja luonne muuttuu. Eläimen pelko ihmistä kohtaan katoaa, ravinnon vähyys ajaa eläimet asutuksille ja ihmisten pariin. Pahinta on, että ajan kanssa eläin muuttuu perusolemukseltaan täysin toiseksi eläimeksi, geeniperimää myöten. Millainen karhu mustakarhusta tulee ajan kanssa, sitä voi vain arvailla. Varmaa on se, että lopputulos ei varmasti ole kenenkään edun, eikä toivomusten mukainen. Mustakarhu on kiintoisa ja haastava riistaeläin, sen metsästys vaatii metsästäjältä osaamista ja asiaan vihkiytymistä. Mustakarhun metsästäjä on erämaassa yksin, omien taitojensa ja osaamisensa varassa. Juuri tämä tekee mustakarhujahdista kiinnostavan ja mielenkiintoisen. Mustakarhu ei ole uhanalainen, päinvastoin, se on jo vaaraksi itselleen ja omalle tulevaisuudelleen.

Ota minuun yhteyttä mikäli haluat kanssani turvalliselle ja hyvin järjestetylle jahtiretkelle Kanadaan.

Teksti ja kuvat: Paul Palmu

Ontario Kanada

Puh: +358 44 0308566