kanada_23_8_2007_206.jpgKarjalanpaistia karhusta

Karhujahtiin kuuluu luonnollisena osana karhusta valmistettu karjalanpaisti. Käyn aika usein karhujahdissa Kanadassa, eikä lihan saanti tuota ongelmia. Tänä päivänä karhunlihaa löytyy suurimpien marketeiden hyllystä, joten metsälle ei välttämättä tarvitse lähteä. Suomessa toki karhunlihan hinta on todella korkea ja se tietenkin rajoittaa tämän herkun valmistusta. Kuitenkin sitä kannattaa joskus kokeilla, se on varmasti hintansa väärti.

Paistiin tarvitset seuraavia aineksia:    ( Annos on noin neljälle - kuudelle nälkäiselle)


-  Karhunlihaa n. kilo

-  Sianlihaa     n. kilo

-  Porkkanoita  8 kpl

-  Sipuleita        4 kpl

-  Perunoita      1/2 kiloa

-  Musta pippuria puoli teelusikallista

-  Pippurisekoitusta puoli ruokalusikallista

-  Riistamaustetta puoli teelusikallista

-  Rakuunaa teelusikallinen

-  Lihalientä pari litraa

-  Kasvislientä litra

-  Herkkusieniä 2 purkillista ( viipaloituina) tai metsäsieniä litran verran

-  Salviaa, timjamia, lipstikkaa ja laakerinlehtiä

-  Suolaa maun mukaan

-  Voita 100 grammaa

-  Piparjuurta (yksi pieni )

-  Lanttua  (noin puoli kiloa)

-  Palsternakkaa ( yksi pieni )

 Valmista paisti reilun kokoisessa padassa, jonka vetoisuus on vähintään  5 - 6 litraa

Valmistus:

 

Voitele pata ( vuoka) voilla. Paloittele lihat sekä karhun, että sian pieniksi ( kolme-neljä senttiä halkaisijaltaan ) kokoisiksi paloiksi. Viipaloi juurekset. Paloittele  myös perunat valmiiksi annospaloiksi.
Keitä lihaliemi ja kasvisliemi samassa kattilassa yhdessä. Lisää liemeen mausteet ja sekoittele hyvin. Anna kiehua pari minuuttia.
Aseta kaikki ainekset kerralla pataan ja sekoita mausteliemi hyvin lihojen joukkoon. Lisää loppu voi viipaleina lihojen joukkoon.

Lisää vettä tarvittaessa niin, että lihat peittvät juuri ja juuri. Ripottele timjami, lipstikka, salvia sekä laakerinlehtiä lihojen päälle. Tarkkaile paistia, ettei se pääse kuivumaan, koska silloin päälimmäiset lihat palavat kaarelle. Voit myös paiston aikana sekoitella luomustasi. Laita paisti uuniin miedolle lämmölle ( 130 astetta) ja anna hautua noin viisi tuntia. Lihaa on lähes mahdotonta kypsentää liikaa, mutta liha jää helposti raa-aksi ja sitkeäksi. Viimeisen tunnin ajaksi voit nostaa uunin lämpötilaa 170 asteeseen. Silloin päällimmäiset lihat saavat kauniin rusketuksen.

Tarjoile tuoreen salaatin kera.

Juomaksi kypsä tamminen punaviini ( alkoholiprosentti mielellään 13 % tai enemmän)

Jälkiruuaksi sopii hienosti esim. jäädytetyt karpalot kinuski kastikkeessa jäätelön kera.

 

Ps: Takaan, että maistuu...