NewFoundland alk: 9500

NewFoundland ja Labradorin niemimaa kuuluvat nykyisin yhteen ja ovat pinta-alaltaan 373.872 neliökilometriä. NewFoundlandin pinta-ala on 108.860 neliökilometriä. Lisäksi yhteistä vesialuetta on 31340 neliökilometriä. NewFoundland on maailman 16:sta suurin saari. Saarella on Kanadan tihein hirvikanta. Epävirallisten laskelmien mukaan saarella elää noin 130000 hirveä. NewFoundlandin hirvet ovat samaa suuruusluokkaa Alaskan hirvien kanssa. Hirvikantaa harvennetaan joka vuosi ja NewFoundland onkin ainoa provinssi Kanadassa, missä jokaisella metsästäjällä on mahdollisuus saada uroslupa. Missään toisessa provinssissa se ei ole mahdollista. Monien provinssien ongelma onkin juuri tuo rajoitus. Se tarkoittaa sitä, että mikäli ryhmään kuuluu vaikka neljä metsästäjää, saa ryhmä yleensä ehkä yhden urosluvan. Tämä usein pilaa halun lähteä Kanadaan hirvijahtiin. NewFoundlandissa järjestetään myös ns. trofeejahteja, joissa oppaat hakevat vain todella suuria yksilöitä.
NewFoundland on kuitenkin suhteellisen kallis jahtikohde. Viikon hirvi jahtireissu kustantaa helposti 8-12 tuhatta euroa, lentoineen. Mahdollisuus on kytkeä jahtireissuun myös Karibu tai karhu. Karhu lisää kustannuksia 2-3 tuhatta euroa ja karibu puolestaan 7 - 8 tuhatta euroa. Karibuja metsästetään Labradorin puolella ja jahtiin mennään lentäen, joka luonnollisesti nostaa kustannuksia.
Toki hintaa voi verrata vaikka Afrikkaan suurten lajien kohdalla tai vaikkapa Kamchatkalle ja Alaskaan, minne jahtihinnat voivat olla vieläkin kalliimpia. Kaikki on suhteellista. NewFoundlandin etu on nimenomaan urosten kaatoluvat. NewFoundlandissa kuten muuallakin Kanadassa on ulkomaalaisella metsästäjällä oltava outfitter. Outfittereiden perimät hinnat esim. hirvijahdissa liikkuvat siinä 5-7 tuhannen US dollarin tietämillä. Yleisesti outfitterit ottavat hirvijahtiin enintään 2 - 4 metsästäjää. Yhtäkaikki, NewFoundland on ehkä maailman paras kohde suuria hirviä haettaessa ja siellä voi kaataa jättihirven myös jousella. NewFoundlandia asutti Beothuk kansa ennen valkoisten tuloa. Viimeinen Beothuk (nainen) kuoli 1700-luvun puolivälissä. Beothukit värjäsivät usein ihonsa okralla punaiseksi ja ensimmäiset valkoiset tämän nähdessään alkoivat kutsua heitä punanahoiksi. Nimitys jäi pysyväksi leviten virheellisesti kuvaamaan myös muita alkuperäiskansoja.
Olet tervetullut kanssamme NewFoundlandiin suurta hirveä tai karibua pyytämään.
Paul Palmu

|