220px-billy_the_kid_corrected1.jpgBilly The Kid

BILLY THE KID

PREERIOIDEN KAUHUKAKARA

Henry Mc Carty, alias William H. Bonney, alias Billy The Kid

Vuonna 1859 syntyi New Yorkissa poikalapsi, jonka nimi jäisi elämään historiaan ja jonka nimi tulisi olemaan innoittajana lukuisille ”vapaan” lännen hurjapäille. Nuori Henry oli erittäin vilkas ja mielikuvitusrikas nuorukainen, joka ajautui mitä erilaisempiin vaikeuksiin kuin luonnostaan. Pienen kokonsa ja äkkipikaisen, berserkin luonteensa vuoksi Henryn kanssa ei kannattanut haastaa riitaa. Nuori tuleva lainsuojaton ei sietänyt eikä kestänyt mitään ulkoista tai näkyvää seikkaa joka viittaisi hänen omaan pienuuteensa tai kykenemättömyyteensä. Nuoren Billyn isä kuoli pojan ollessa vielä murkkuiässä eikä sairaalloinen äiti kyennyt pitämään rasavilliä poikaa kurissa. Billyn isä kasvatti poikaa kovalla kädellä vitsaa säästämättä ja lukuisat selkäsaunat veivät pikkuhiljaa nuoren miehen alun mielen harhateille. Billy mielessä alkoi kasvaa viha kaikkea toisen alistamiseen ja hallitsemiseen tarvittavaa ja näkyvää valtaa vastaan. Vähin erin syntyi mielenvikaisuuteen verrattava kierre josta ei ollut ulospääsyä. Billy The Kidin lyhyt ja väkivaltainen elämä saattoi päättyä vain ja ainoastaan yhdellä tavalla.

Nuori Billy käytti jonkin aikaa myös isäpuolensa nimeä Henry Antrim jonka ystävät väänsivät ”Kid Antrimiksi”. Billyn ottaessa viimein käyttöön William nimen ja ystävien alkaessa kutsua häntä tuttavallisesti Billyksi, muotoutui nimestä lopulta se jonka koko Amerikka ja muu maailma tulisi tuntemaan lukuisten kirjojen kautta eli. Billy The Kid. Nuori Billy oli jatkuvasti vastakkain lain kanssa ja vaikutti siltä kuin hänen koko elämänsä tarkoitus oli olla kaikkea järjestäytynyttä järjestelmää vastaan ja eritoten lakia. Kun Billy tarttui ensimmäisen kerran revolverin pähkinäpuiseen kahvaan oli hänen kohtalonsa sinetöity. Revolveri oli kuin taikakalu, joka teki mahdottomasta mahdollisen ja pienikokoisesta Billystä hengenvaarallisen miehen. Ensimmäinen joka sai tuntea sen nahoissaan oli kyläseppä nimeltään Cahill, joka sattui lyömään Billyä ilkeyksissään. Cahill selvisi hengissä, mutta Billyn täytyi paeta Meksikon puolelle. Meksiko valloitti nuoren hurjapään sydämen täysin ja Billy löysi sieltä ihmisiä joille hän itsekin oli ihminen, vikoineen kaikkineen ja mikä tärkeintä, ihminen ihmisten ja ystävien joukossa.Viimeisinä vuosinaan Billy pakeni usein Meksikon puolelle lakia pakoon, lepäämään ja rentoutumaan ystäviensä keskelle. Billy oli avannut suppean ja väkivaltaisen elämänkirjansa ensimmäisen sivun.

Väkivallan tie

Billyn tiedetään työskennelleen jonkin aikaa vaikuttavan karjaruhtinaan John Chisumin palkollisena, mutta välit karjapohattaan viilenivät sen jälkeen kun Chisum, syystä syytti Billyä ja tämän ystäviä karjansa varastamisesta. Billy ystävineen elätti itsensä karjavarkauksilla ja pikkurikoksilla, mutta mitään suuria rikoksia ei näiden hunsvottien tilille koskaan laitettu. Tavatessaan englantilaisen John Tunstallin, Billy löysi hetkeksi isän korvikkeen ja kodin, jonka seesteisyys antoi hetken rauhan levottomalle sielulle. Paikallisen mahtimiehen Lawrence G. Murphyn käskystä Tunstall kuitenkin murhattiin raa-asti ja se oli viimeinen pisara Billy The Kidin viinilasissa. Kun Murphyn ylivaltaa vastaan taisteleva Alexander Mc Sween esitti Billylle kutsun taistella puolellaan oli Lincolnin kuuluisa karjasota käynnistynyt. Billystä ystävineen tuli Murphyn painajainen ja tuholainen, jota mahtimies ei onnistunut saamaan aisoihin lukuisista asemiehistään huolimatta. Viimeinen ja ratkaiseva yhteenotto johti Mc Sweenin kuolemaan ja Kidin pakoon Meksikon puolelle. Murphyllä oli suhteita korkeille tahoille ja Billyn elämän kaaren päättymisen lähtölaskenta oli alkanut. Poliittiset päättäjät, jotka seurasivat huolestuneina nuoren lainsuojattoman maineen ja suosion kasvua eivät halunneet Kidistä enää suurempaa ongelmaa. Tappajan etsintä laitettiin alulle, mutta Mc Sweenin joukkio oli hajalla pitkin osavaltiota ja Kid tipo tiessään.

Vunna 1879 kuvernööri Lew Wallace osallistui salaliittoon jonka tarkoituksena oli Billyn vangitseminen. Kidille luvattiin armahdus mikäli hän todistaisi eräässä murhajutussa jossa Chapman niminen lakimies oli saanut surmansa. Tapaus oli sinänsä merkityksetön Kidin kannalta, mutta sitä käytettiin Billyn huijaamiseksi antautumaan. Ennen oikeudenkäyntiä lakimiehen murhasta syytetyt miehet autettiin pakenemaan ja Billy jäi yksin, kuten oli ollut tarkoituskin. Kuitenkin kuvernöörin useista varotoimista huolimatta myös Billy onnistui pakenemaan. Tämän tapauksen jälkeen nuori henkipatto ei uskonut eikä luottanut enää kehenkään.

Nuori henkipatto Billy The Kid

Kid joukkioineen riehui raja -alueella mielin määrin ja pakeni aina onnistuneesti Meksikon puolelle piiloonsa. Billyn niskoille laitettiin lukuisia ryöstöjä ja murhia joiden kanssa hänellä ei ollut mitään tekemistä. Billy oli ehkä rikollinen ja laista piittaamaton, mutta kuitenkin pohjimmiltaan hulivili, joka ei osoittanut pienintäkään merkkiä aikuistumisesta. Billy The Kidistä tuli toimittajien ja sensaatio kirjailijoiden palvoma ”henkipatto” joka yksin taisteli koko Amerikkalaista yhteiskuntajärjestelmää vastaan ja piti oikeutta ja sen edustajia pilkkanaan. Kidin taistelu sai osittain humoristisiakin piirteitä, koska hän oli kuin kummitus joka tuli ja meni ja teki mitä halusi. Billyn joukkio teki ryöstöjä saman päivän aikana jopa viidensadan mailin etäisyydellä toisistaan olevissa kohteissa. Vaikutti siltä, että Billyn joukkiolla oli todellakin siivet sarvien lisäksi. Luonnollisesti Kid teki kiusaa Mc Sweenin ja Tunstallin murhien takana oleville tahoille pitäen jatkuvasti pilkkanaan näiden maksettuja palkka-armeijoita. Myös kuvernööri Wallace oli Kidin jatkuvan pilkan kohteena.

Nyt kirjoitettiin Billyn kuolemantuomio.

Pat Garret oli mies joka pitkään ratsasti Billyn joukoissa, mutta jätti nämä hurjapäät Mc Sweenin kuoleman jälkeen lopullisesti. Ystävyyssuhde Billyyn säilyi kuitenkin loppuun asti. Pat  valittiin piirikunnan sheriffiksi vain yhdestä syystä, hän tunsi Billyn ja olisi ainoa jolla oli toivoa päästä lainsuojattoman lähelle. Luonnollisesti Garretin osuudet aiempiin varkauksiin ja tihutöihin pyyhittiin pois aikakirjoista. Pat Garret ( Patrick Floyd Garret s. 1850 Alabamassa) oli toiminut biisonin metsästäjänä, jäljittäjänä, cowboyna jne. Monien ikäistensä nuorukaisten tavoin ja omasi kyllä tarvittavat kyvyt sheriffiksi. Garret tunnettiin myös erinomaisena aseenkäsittelijänä sekä kiväärin että revolverin. Pat Garret suosi Peacemaker Coltia, kaliiberia 45. SA. ( single action) samoin kuin Billykin ja kantoi asettaan sen hetken ”muodin” mukaisesti lonkallaan. Keskisytytteisiä patruunoita käyttävän Peacemakerin ilmestyttyä markkinoille aseen lonkalla kantaminen yleistyi nopeasti. Alkoi revolverisankareiden valtakausi. SA Colt oli erittäin luotettava ase ja soveltui kookkaan iskurinsa ansiosta paremmin kuin hyvin nopeaan vetoon lonkalta. Siitä tulikin nopeasti revolverimiesten ja rikollisten suosituin asetyyppi.

Garret onnistuikin pidättämään Kidin oveluudella ja vanhan ystävyyden varjolla yhden kerran Stinking Springsissä lähellä Fort Sumneria. Kid tuomittiin oikeudessa hirtettäväksi. Kid ei kuitenkaan päätynyt vielä sillä erää luojansa eteen. Ystävät toimittivat vankilan ulkohuoneeseen revolverin, jonka Kid sai käsiinsä pyytäessään päästä tarpeilleen. Yhtenä vartijana toiminut Bob Ollinger oli pilkannut sellissä istunutta Kidiä jatkuvasti ja Kid viivytteli pakoaan aina siihen saakka kunnes Ollinger oli palaamassa lounaalta vain tappaakseen tämän kylmäverisesti keskelle katua. Murhan jälkeen Kid ratsasti rauhallisesti ulos kaupungista kenenkään estämättä häntä.

Nuoren Billyn Lähtölaskenta oli alkanut

Garret jäljitti Billyä sitkeästi ja odotti sopivaa tilaisuutta, joka tulikin viimein Fort Sumnerissa heinäkuun 14- 15 päivän välisenä yönä vuonna 1881. Kid yöpyi ystävänsä Pete Maxwellin talossa, jonne Garret hiipi aamuyön varhaisina tunteina. Kukaan ei tiedä mitä tapahtui ja kuinka tapahtumat etenivät, mutta jonkinlainen versio asiasta kuitenkin on. Uskotaan, että Kid nukkui sikeästi Garretin hiipiessä taloon. Todennäköisesti Garret kompastui johonkin josta aiheutui meteliä johon Billy heräsi.

Garret itse oli kuvaillut tapahtumat näin.

Hän oli hiipinyt hiljaa taloon ja ollut makuuhuoneen ovella kun Billy oli herännyt. Billy oli kuiskannut pimeästä: ”Quien es”- kuka siellä. Garret ampui välittömästi äänen suuntaan. Garretin laukaus osui onnella suoraan Billyn sydämeen ja Billy oli kuollut jo ennen kuin putosi lattiaan. Tämä on kuitenkin Garretin oma lausunto, mutta muuta ei ole. Garret pääsi perille Billyn olin paikasta, luvattuaan siitä ”vasikoineelle” Billyn joukkion jäsenelle vapauden. Jotkin tarinat väittävät Garretin ampuneen kylmäverisesti unessa olleen Kidin ja lavastaneen välikohtauksen, mene ja tiedä.Todistajat ovat aikaa sitten menneet autuaimmille metsästysmaille. Pat Garretista tuli suosittu tietyissä piireissä, mutta joissakin piireissä häntä pidettiin murhaajana, joka ei antanut Billy The Kidille mitään mahdollisuutta puolustautua. Presidentti Teddy Roosevelt nimitti hänet El Pason tullipäälliköksi, osoittaakseen arvostaneensa tämän työtä. Garret oli kuitenkin toiminut sen ajan mittapuun mukaan väärin tappaessaan Billyn pimeässä varoittamatta. Hänen olisi pitänyt haastaa Billy kadulle kasvotusten, mutta siihen hänellä ei ollut rohkeutta. Billyn ystävät pitivät Garretia kylmäverisenä murhaajana, eivätkä jättäneet tätä rauhaan. Garret oli kuolemaansa asti monien mielissä murhaaja ja vuonna 1908 hän itse koki lopulta saman kohtalon. Garret ammuttiin väijyksistä ja murhaajista on niin monta teoriaa, että jätämme arvailut omaan arvoonsa.

21 vuotta ja 21  tappoa

William H. Bonneyn alias Billy The Kidin on laskettu todistetusti tappaneen ainakin 21 miestä, mukana ei ole intiaaneja eikä meksikolaisia. Yhden valkoisen miehen jokaista elinvuottaan kohden. Billy eli täysin palkein polttaen kynttiläänsä suurella liekillä molemmista päistä. Oliko hän murhaaja, se on suuri kysymys merkki. Tappaja hän ainakin oli. Billystä on sanottu, ettei hän tappanut yhtään miestä joka ei olisi ansainnut sitä. Billyn ajattelu maailmasta kertoo jotain myös se, ettei hän tappanut ketään väijyksistä. Pienen New Yorkissa syntyneen pojan maailmassa tapahtui jossain vaiheessa jotain sellaista joka loihti esiin mielen sopukoissa piilevän tappajan. Ehkä se oli kohtalo ja ehkä Billy toteutti omaa karmaansa voimatta vaikuttaa tapahtumiin. Billy The Kidistä on sanottu että hän oli erittäin älykäs ja monella tapaa lahjakas sekä mielikuvitusrikas nuorukainen. Kaikenlaisten rajojen etsiminen ja rikkominen oli hänelle pakkomielle joka johti lopulta suoraan tuhoon. Pat Garret muistetaan aina miehenä joka tappoi Billy The Kidin, mutta siihen tekoon ei liity minkäänlaista sankaruutta. Billy The Kid muistetaan aina henkipattona joka vastusti kaikenlaisia sääntöjä ja rajoituksia ja joka eli täysillä omaa elämäänsä mistään piittaamatta. Lainsuojaton joka uljaalla hevosellaan kiisi halki preerioiden lainvartijat kintereillään pakoon Meksikon rajan toiselle puolen, piiloon ystäviensä luo. Henkipattona, jota maailma ei koskaan ymmärtänyt eikä yrittänytkään ymmärtää, vaan halusi kaikin keinoin nujertaa ja alistaa siinä koskaan onnistumatta.

Teksti: Paul Palmu