KARHUJAHTIIN KANADAANkanada_23_8_2007_206.jpg


Kanada on valtava maa, lähes 10 miljoonaa neliökilometriä. Kanada on myös miltei kauttaaltaan koskematonta erämaata. Asukkaita 27 miljoonaa ja asutus rajoittuu USA:n rajan pintaan, noin neljäsataa kilometriä USA:n rajalta pohjoiseen kattavalle vyöhykkeelle. Kanadan erämaiden monipuolisuus ja lajirikkaus häikäisee vaeltajan, siksi se on myös erittäin kiinnostava ja kiitollinen kohde niin kalastajille, kuin metsästäjillekin.
Kanada jakautuu provinsseihin ja territorioihin. Atlannin rannikolta lukien seuraavasti:
Newfoundland, Prins Edwards Island (P.E.I ), Nova Scotia, New Brunswick, Quebec, Ontario, Manitoba, Saskatchewan, Alberta, British Columbia, Yukon ja North West Territorio sekä Nunavut. Kuten jo huomasitkin, North West territorio ja Nunavut ovat territorioita. Suuret järvet: Superior ( Yläjärvi), Huron ja Michigan ovat vertaansa vailla niin suuruudessaan kuin kauneudessaankin. Kaksi muuta, Ontario ja Erie eivät jää kauas näistä jättiläisistä. Superior on kaiksta suurin ja myös maailman suurin järvi. Ympärysmittaa tälle mahtavalle järvelle autolla kiertäen tulee lähes 5000 kilometriä Kuitenkin suuret järvet, vaikka ovatkin häikäisevän kauniita tuhansine hienohiekkaisine laguuneineen, ovat varsin matalia. Vesimäärältään suurin järvi maailmassa onkin Venäjällä sijaitseva, erittäin syvä Baikal.

Metsästys Kanadassa

Kanadalaiset metsästäjät metsästävät ja arvostavat kaikista eniten hirvijahtia (moose) ja heti toisena tulee peurajahti. Karhun metsästystä eivät paikalliset kovin paljoa harrasta. Karhunmetsästys on kuitenkin kasvamaan päin. Mustakarhu onkin levinnyt kaikkialle Kanadaan, aivan pohjoisia tundra-alueita lukuunottamatta. Albertasta pohjoiseen tavataan myös harmaakarhua ( eli. Grizzlyä) ja Länsirannikolta, Kodiakin saarelta, Kodiakin karhua. Tundra-alueita hallitsevat jääkarhut.
Karhuista suurin ja vaarallisin on ehdottomasti jääkarhu, joka ei tunne minkäänlaista ihmispelkoa. Suurin kaadettu ja todistettavasti mitattu karhu on Alaskan Koetchebyssä kaadettu jääkarhu vuonna 1964. Tämä jättimäinen jääkarhu painoi 1080 kiloa. Varmasti suurempiakin karhuja on liikkunut ja liikkuu pohjoisen erämaissa. Harmaakarhuista suurimmat ovat painaneet 700 - 900 kiloa. Viime vuonna ammuttiin harmaakarhu, joka painoi 750 kiloa. Tämä seonnut karhu oli ehtinyt tappaa jo kolme ihmistä. Mustakarhut painavat keskimäärin 150 - 170 kiloa, mutta yli 400 kiloisia mustakarhuja on kaadettu. Mustakarhu on huomattavasti hennompirakenteinen, kuin serkkunsa harmaakarhu, siksi yli 300 kiloinen mustakarhu vastaa kooltaan lähes puolet painavampaa harmaakarhua.

Mustakarhu, nimestään huolimatta voi olla vaalean harmaa, aivan harmaa taikka lähes valkoinen.
Värimuunnoksia esiintyy lähinnä länsirannikolla ja sen edustan saarilla. Mustakarhu on arka ja vaikea metsästettävä, mutta siinä mielessä "turvallinen", että se yleensä pyrkii pakoon, eikä päälle. Villieläin on kuitenkin aina arvaamaton eikä sen ajatuksia voi ennustaa. Vuonna 2006 mustakarhut tappoivat Ontariossa kaksi ihmistä ja hyökkäyksiä ihmisiä kohti oli neljä. Mustakarhuja on arvioitu olevan eniten Ontariossa, lähes 300.000 yksilöä. Lähes yhtä paljon on Quebecissä. Suden metsästys on ammattitaitoa vaativaa eikä karhunmetsästys kiinnosta. Seuraus on itsestään selvää. Ontariossa on laskettu olevan susia yli 30.000 tuhatta valtaisan karhupopulaation lisäksi. Karhut ja sudet verottavat rajusti peura ja hirvikantaa. Ontariossa jää yli 1000 karhua auton alle vuosittain.

Eikö karhunmetsästys sitten olekaan helppoa ?  Kanada17.8.2006_012.jpg

Ei ole. Mustakarhu, kuten karhut yleensä, on hyvin arka ja varovainen. Metsästäjältä karhunsaanti vaati suurta kärsivällisyyttä ja osaamista. Paikallisia oppaita kannattaa kuunnella, he osaavat asiansa.

Miten karhujahtiin

Karhujahtiin pitää suhtautua oikein. Karhua tulee kunnioittaa vaarallisena vastustajana. Se on sinua nopeampi ja voimakkaampi, se kuulee ja haistaa tuhat kertaa sinua tarkemmin.

Tärkeitä ja huomioitavia seikkoja
 • Ota mukaasi eri vaatteet jahtia ja vapaa-aikaasi varten
 • Kuuntele paikallisia oppaita
 • Muista, että oppaat eivät ota jahtiin alkoholin vaikutuksen alaisia henkilöitä
 • Karhu kuulee ja haistaa kaiken, mitä metsässä tapahtuu
 • Kyttipaikalla ei saa liikkua, ei juoda eikä syödä
 • Älä käännä selkääsi karhulle, äläkä lähde pakoon
 • kuuntele opastasi..

Karhut liikkuvat hämärän tullessa. Todennäköisin aika karhun kaatoon on juuri ennen pimeää.
Ontariossa se tarkoittaa ajallisesti: 19.00 - 20.00 välistä aikaa iltasella. Kuitenkin karhuja on
ammuttu jo iltapäivällä kello 15.00, joten ole tarkkana.
Mitä kauemmin jaksat istua passissa,
sitä suurempi mahdollisuus sinulla on saada karhu.
Kuuntele opastasi..

Karhu kiertää alueen useaan kertaan, se haluaa varmistua siitä, että kaikki on kunnossa.
Yksikin sille tuntematon ääni tai haju, ajaa sen pois.

LUVAT:

Karhumetsällä ollessasi sinulla tulee olla aina karhun kaatolisenssi ( kaatolupa )mukanasi.
Lupa on henkilökohtainen, eikä kukaan voi hankkia sitä puolestasi. Lupaa ei myöskään
saa luovuttaa kenellekään. Älä usko kaikkea mitä luet. Karhunkaatolisenssi sinun tulee lunastaa henkilökohtaisesti. Lunastaessasi luvan, sinun tulee esittää suomalainen metsästyskortti ja
aseenkantolupa. Sinun on myös todistettava henkilöllisyytesi ja allekirjoitettava lupa.
Kukaan ei voi tehdä tätä puolestasi. Opas on mukanasi ja auttaa sinua, hän suorittaa
myyjälle vaadittavat maksut puolestasi. Kaatolisenssi kiinnitetään välittömästi kaadon jälkeen
karhun kuonoon. ( Ehdottoman tärkeää)
Muista, että jokainen, joka sanoo hankkineensa
sinulle luvan etukäteen, valehtelee ja on syyllistynyt rikokseen.  
Lupaa ei voi hankkia etukäteen.
Trofeiden ( nahat, sarvet jne. ) käsittely ja valmistus ei kuulu jahdin hintaan.
Jokainen metsästäjä tekee valmistajan kanssa henkilökohtaisen sopimuksen trofeista ja niiden
lähettämisestä Suomeen. Täyttäjä myös huolehtii Cites-todistuksista samoin, kuin muista lain
vaatimista papereista. Lähetyslupa tulleja varten sisältyy jahdin hintaan.
Nahan tullausmaksut Suomessa sekä rahtimaksut maksaa metsästäjä.

Kuuntele opastasi..
Kanadassa riistapoliisi on erittäin tehokas ja tarkka. Mikäli sinut tavataan kaadetun karhun luota ilman lupaa, menetät aseesi ja oikeutesi oleskella Kanadassa. Sinut saatetaan jopa määrätä välittömästi poistumaan maasta. Älä leiki tämän asian kanssa.
Muita asetuksia:
 • Alkoholin käyttö metsästyksessä on kielletty. Viina ei varmasti auta sinua saamaan karhua.
 • Ontariossa, kuten muuallakin Kanadassa on oranssin väristen liivien käyttö pakollista aina kun liikutaan ajoteillä aseen kanssa. Metsässä liivin käyttö ei ole pakollista, mutta suositeltavaa.
 • Kun ja jos seisot ajotiellä tai metsätiellä aseen kanssa, on sinulla oltava ylläsi oranssit liivit.
 • Ontarion laki on muuttumassa ja tulevaisuudessa karhua ei saa metsästää enää maasta, vaan metsästäjän tulee olla jahtilavalla. ( ilmoitamme tästä heti kun säädös astuu voimaan)
 • Muista kaatolisenssi ja suomalaiset, metsästyskortti ja aseenkantolupa aina kun liikut aseen kanssa.
 • Karhujahti on lopetettava puoli tuntia auringon laskun jälkeen. (turvallisuuskysymys)
 • Kanadassa on mahdollista käyttää laina-asetta. Sinulla tulee kuitenkin olla kantolupa laina-asetta
  vastaavalle aseelle.
 • Suhtaudu karhujahtiin asiallisesti ja kuuntele opastasi.
Yleistä:                                                   syyskuvia_085.jpg

                                                  

Mustakarhujahti on mahdollista varsin "pienin" kustannuksin ( muuta metsästystä maailmalla ajatellen). Harmaakarhujahti on erittäin kallista, eikä minkäänlaista takuuta saaliista voi kukaan antaa, joka näin tekee, valehtelee. Harmaakarhujahti voi helposti maksaa 20.000 euroa (henkilö, viikko). Mustakarhukanta Ontariossa ja Quebecissä on ylisuuri ja karhunsaanti erittäin todennäköistä. Kustannukset ovat varsin kohtuulliset. Mustakarhujahti Ontarioon Kanadaan, maksaa enimmillään n. 3.000 - 3500 euroa ilman lentoja. Erittäin suuri mahdollisuus saada karhu, mikäli kuuntelet oppaita ja otat heidän neuvonsa vakavasti.
Pukeutuminen A ja O. Sinulla tulee olla ehdottomasti eri vaatteet jahtia ja vapaa-aikaasi varten. Muista käyttää niitä. Älä juo liikaa. Metsässä olet yksin ja tulos riippuu täysin sinusta itsestäsi. Lepää riittävästi, sinun tulisi jaksaa kytätä karhua 4 - 7 tuntiin viisi jahtipäivää keskimäärin. Mitä kauemmin jaksat istua passissa, sitä paremmaksi kasvaa mahdollisuutesi saada karhu. Älä usko kaikkea mitä sinulle kerrotaan. Ota selvää asioista: paulpalmu.fi on hyvä kanava tiedonsaantiin ja apuun, käytä sitä. Kun jokin asia painaa mieltäsi, käänny puoleeni, vastaan mielelläni kysymyksiisi.
The Greatest Adventure Club järjestää ja organisoi metsästys - kalastus - ja luontoretkiä Kanadassa.

Tervetuloa kanssani hyvin järjestetyille metsästys ja kalastusmatkoille sekä retkille Kanadaan.

Parhain terveisin: Paul Palmu
Puhelin Suomesta soitettuna: 044 - 0308566
Internatiol phone: + 358 44 0308566
E-mail: paul.palmu@koti.luukku.com