TOM HORN

Cowboy, poliisi ja palkkamurhaaja


Tom Horn syntyi vuonna 1860 Memphisissä Missourissa ja oli monelta osin ristiriitainen ja kiistelty persoonallisuus. Lapsuutensa Horn vietti monien muiden nuorten miesten tavoin karjatiloilla ja cowboyna. Missä kohden nuorukaisen kehitys lähti väärille urille on hämärän peitossa, samoin kuin se mikä teki tästä pitkästä ja hontelosta miehen alusta kylmäverisen tappajan. Horn oli lapsesta asti kiinnostunut intiaaneista ja tapasikin näitä tämän tästä Meksikon ja Yhdysvaltain rajamailla. Horn vietti todennäköisesti paljon aikaansa intiaanien parissa, koskapa oppi jo varsin nuorena mm. apache- kieltä, espanjan ohella. Horn vietti paljon aikaansa metsissä ja nautti metsästyksestä. Hän oli erinomainen jäljittäjä jo aivan nuoresta pojasta lähtien ja mestarillinen kivääriampuja. Horn ei koskaan saavuttanut "kuuluisuutta" nopeana vetäjänä, vaan paremminkin tarkka-ampujana ja kylmähermoisena vastustajana. Tom Horn suosi kivääreitä ja herätti kolmenkymmen viiden vuoden iässä pelkoa palkkatappajana, aseena tuolloin oli Winchester tehtaan ylpeys, Model 94 Lever Action, patruunana savuton, ballistiitilla ladattu 30/30 Hi-Power / WCF ( Winchester Centre Fire). Luodin lähtönopeus n. 600 metriä/s ja luodin paino 165 grainia. Hornin käyttämä revolveri oli SA Mervin and Hulbert "Pocket Army" 44/40  Horn "signeerasi" uhrinsa asettamalla kiven ammutun pään alle ja 30/30 WCF-hylsyn rinnan päälle.

Nuori tiedustelija

Vuonna 1875 vasta 15- vuotias Horn tapasi San Carlosin reservaatissa yhden Yhdysvaltain ratsuväen kuuluisimmista
tiedustelijoista. Miehen nimeltä AL Sieber. Sieber vaistosi nuoren miehen kyvykkyyden ja palkkasi hänet armeijan
tiedustelijaksi itsensä alaisuuteen. Lähes 12 vuotta Horn toimi armeijan tiedustelijana ja osallistui mm. Geronimon jäljitykseen. Horn oli sanonut, että`Geronimon ja kenraali Nelsonin tapaaminen Skeleton Canyonissa oli hänen ansiotaan. Hornin on väitetty sekaantuneen sekä Grahamin / Tewksburyn lammassotaan, että Johnsonin piirikunnan karjasotaan. Horn osallistui mieluusti erilaisiin kilpailuihin, niin Cowboy taitoja vaativiin, kuin ampumakilpailuihinkin. Hänen tiedetään voittaneen useita kilpailuja. Tom Horn työskenteli useita vuosia Pinkertonin etsivänä ja toi oikeuden eteen useita vaarallisia rikollisia.

Palkkatappaja Tom Horn

Kukaan ei tiedä mistä syystä Horn lopulta ajautui Wyomingiin ja mitä sellaista miehen elämässä oli tapahtunut,
mikä ajoi hänet ottamaan karjaparonien tarjoaman pestin karjavarkaiden tappajana. Horn herätti pelkoa karjavarkaiden piirissä, koska ei pidättänyt ketään, vaan ampui kylmäverisesti nämä väijyksistä. Jokaisesta ammutusta "varkaasta" karjaparonit maksoivat Hornille 500 dollaria. Kivestä pään alla ja hylsystä rintakehän päällä tuli pelkoa herättävä myytti ja heikko kohta myös tappajalle itselleen. On väitetty kauan, ettei Horn ampunut läheskään kaikkia joiden murhasta häntä sitten lopulta syytettiin, mene ja tiedä. Eräänä sateisena syys yönä Horn ampui 14- vuotiaan Willie Nickel nimisen pojan, joka oli juossut ulos sateeseen hevosia hoitamaan, isänsä hattu päässään. Willien isä, Kels Nickell oli riidoissa karjaparoni John Goblen kanssa, jonka tiedettiin olevan yksi Hornin työnantajista. Hornin perään laitettiin yksi lännen kuuluisimmista lainvartijoista Joseph Lefors, jonka maine niin ikään oli kyseenalainen. Lefors tunnettiin kuitenkin peräänantamattomana ja sitkeänä jäljittäjänä. Lefors huijasi Hornia ja houkutteli tämän ystävänä lasilliselle kanssaan. Tom oli tunnetusti alkoholisti ja kehui usein viinapäissään ampumisiaan. Lefors juotti Hornin umpihumalaan ja pidätti tämän väittäen, että Horn oli tunnustanut Willien murhan. Tom Hornia ei oikeudessa uskottu, eikä juurikaan kuunneltu. Yksikään hänen työnantajistaan ei tullut miestä puolustamaan. Syy oli selvä, Horn tiesi liikaa ja oli käynyt vaaralliseksi työnantajilleen. Nyt olisi erinomainen mahdollisuus päästä eroon miehestä. Kaupungeissa järjestettiin vedonlyöntejä oikeudenkäynnin lopputuloksesta ja mielenkiinto kohdistui Hornin taustalla oleviin karjamiehiin. Kukaan ei kuitenkaan tullut puolustamaan Hornia odotuksista huolimatta. Tom Horn onnistui pakenemaan vankilasta muutaman ystävänsä kanssa, juuri ennen oikeudenkäyntiä, mutta hänet kumppaneineen saatiin kiinni lyhyen takaa-ajon jälkeen. Horn ei koskaan paljastanut yhdenkään hänet palkanneen nimeä, eikä muutoinkaan puhunut mitään omaksi puolustuksekseen. Ketään ei tosiasiallisesti kiinnostanut se oliko Horn syyllinen vaiko syytön. Mies oli tappajan maineessa ja se riitti raadolliselle rahvaalle. Tom Horn hirtettiin 20 päivä marraskuuta vuonna 1903, syntymäpäivänsä aattona. Seuraavana päivänä Horn olisi täyttänyt 43 vuotta. Tom Hornin viimeiset sanat olivat: Olen koettanut olla hyvä kristitty.

Tom Hornin syyllisyys Willie Nickellin, kuten moneen muuhunkin murhaan jäi ikuiseksi arvoitukseksi. Nickellin pihamaalta ( ei Willien rinnan päältä) löydetty hylsy oli kaliiberia 38/40 WCF.

Teksti: Paul Palmu


Kuvateksti