jarven_ylitys_nunavut.jpgPoroa Konjakissa

Poro on parasta, sanotaan. No voi olla, riippuu toki maistajasta. Hyvää poro ainakin on miten tahansa laitettuna. Laitetaanpa kunnon porofileet konjakin kera.

Tarvitset seuraavat ainekset:

-  Kilon verran poron sisäfilettä valmiina viipaleina ( tai viipaloi itse sentin paksuisiksi viipaleiksi.)

-  Reilusti konjakkia

-  Muutama salottisipuli

-  Hiukan broilerinmaksa moussea ( ei välttämättä)

-  Kilon verran kuorittuja puikulaperunoita

-  Vaihtoehtoisesti voit tarjoilla porofileitä riisin kanssa

-  Vihreitä papuja tai herneitä

-  Wokkivihanneksia

-  Maitoa puoli litraa ( punaista)

-  Pari purkkia säilyke korvasieniä

-  Herkkusienikastiketta kolme pussia

-  Rakuunaa, suolaa ja pippuria sekä voita

Valmistus:

Laita porofileet maustumaan konjakkiin noin vuorokausi ennen valmistusta. Voit maustaa fileet matalassa vuoassa reilun konjakin kera. Muista silloin tällöin käännellä fileitä. Ota fileet valmiiksi pari tuntia ennen ateriaa. Laita perunat kiehumaan ( taikka riisi ). Valmista kastike. Kiehauta maito kattilassa varoen, ohenna tarvittaessa vedellä. Lisää pussi kerrallaan herkkusienikastike tiivistettä maitoon ja sekoittele huolellisesti. Lisää hyppysellinen rakuunaa, hiukan suolaa ja pippuria. Kun kastike alkaa kiehua lisää korvasienet kastikkeeseen. Anna kiehua muutama minuutti varoen. Hämmennä koko ajan. Nosta kattila liedeltä ja pidä lämpimänä. Kastikkeen tulee jäädä hiukan paksuksi. Ruskista poronfileet kuumalla pannulla huolella kummaltakin puolen, niin että fileen sisus jää hiukan punaiseksi. ( muutama minuutti molemmilta puolilta). Kuullota silputtu salottisipuli ja wokkivihannekset pannulla reilussa voissa.


Tarjoilu:

Aseta ruoka suurelle lautaselle. Sopivasti filettä, muutama puikulaperuna ja vihanneksia herneiden kera kullekin ruokailijalle. Reilusti korvasienikastiketta fileiden päälle ja reunoille. Täysikypsä punaviini sopii hyvin poron kanssa ja jälkiruuaksi pieni ( tai hiukan suurempi) lasillinen konjakkia.

Ei kun nauttimaan !