Haukiherkkua ja uunihaukea                            kotka2006_1222.jpg

Hauki on mainettaan parempi ruokakala ja erinomainen, kunhan viitsii nähdä hiukan vaivaa sen valmistamisessa. Pienemmät hauet ovat suuria maukkaampia. Punaviini on hyvä juomana ja sopii lisukkeeksi moniin ruokiin myös kalaruokiin vaikka jotkut pitävätkin valkoviiniä ainoana vaihtoehtona kalan painikkeena. Laitetaanpa haukea punaviinin kera.

Tarvitset seuraavia aineksia:

-  Kilon verran haukea mielellään ruodottomana fileenä, mutta kokonainen kalakin käy yhtä hyvin.

-  Muutama porkkana

-  Hiukan mukula selleriä

-  Muutama salottisipuli

-  Pari endiiviä

-  Pari kuutiota kalalientä

-  Puoli litraa täyteläistä punaviiniä

-  50 grammaa voita

-  Pieni purkki tomaattipyrettä tai desi tomaattisosetta

Hauki tarjoillaan keitettyjen perunoiden kera, joten niitä ruokailijoiden mukaan.

Valmistus:

Silppua porkkanat, selleri ja sipulit ja kuulota ne pannulla pehmeiksi voin kanssa. Asettele haukifileet kasvisten päälle ja ripottele hiukan suolaa mausteeksi. Viipaloi endiivit ja laita kasvisten ja kalojen päälle leikkauspuoli alaspäin. Lisää punaviini, tomaattisose ja kalaliemi. Hauduta kannellisessa astiassa joko levyllä tai foliossa uunissa 15-20 minuuttia.

Ota kala pois vuoasta samoin kasvikset ja endiivit ja kaada liemi pieneen kattilaan ja lisää hiukan voita. Sekoittele kunnes liemi sakenee. Asettele kalafileet tarjottimelle samoin kasvikset ja endiivit ja kaada kastike huolellisesti kaiken päälle. Voit myös jakaa kalapalat, kasvikset ja endiivit ruokailijoiden määrän mukaisesti tasan lautasille kastikkeen kera. Myös perunat voi keittää kuorittuina ja jakaa valmiiksi.

Ruokajuomaksi puna tai valkoviiniä. Hyvää ruokahalua !

Uunihauki neljälle

Ainekset:

-  Kilon verran haukea fileenä, kaksi filettä jos on suuri hauki tai neljä jos on pieni kala.

-  400 - 500 grammaa wokkivihanneksia pakasteena.

-  Voita 50 grammaa ja pari pussia juustoraastetta tavallista edamia ( ei home eikä fetajustoa).

-  Puoli litraa kuohukermaa tai ruokakermaa.

-  Ripaus sitruuna pippuria ja suolaa.

-  Kourallinen persiljaa.

-  Perunoita ruokailijoiden määrän mukaan.

Valmistus:

Voitele vuoka voilla ja aseta yksi haukifile vuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele runsaasti juustoraastetta fileen päälle. Aseta toinen file edellisen päälle edelleen nahkapuoli alaspäin ja reilusti juustoraastetta fileen päälle niin, että file peittyy. Kaada kerma fileiden päälle ja laita 175 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi ( noin). Ripottele hiukan suolaa ja sitruuna pippuria kalojen päälle. Voit käyttää myös sitruunan mehua. Kala on valmis kun juusto on saanut kauniin ruskean pinnan. Keitä kuoritut perunat valmiiksi samaan aikaan kalan kanssa. Kuullota wokkikasvikset pannulla reilussa voissa tai kasvisöljyssä pehmeiksi.

Tarjoile kalat suoraan pöytään paistovuoassa keitettyjen perunoiden kera ja kasvikset omasta asiastaan.

Ruokajuomaksi kuivaa valkoviiniä ja eikun herkuttelemaan.